A Sopron - Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt., mint konzorciumvezető, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-vel és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal együttműködve valósítja meg a fejlesztéseket.

A Sopron-Fertő kiemelt turisztikai térség világörökségi helyszínein megvalósuló idegenforgalmi célú fejlesztések egyik leglátványosabb eleme a fertőszéplaki Széchényi kastély és mellette lévő templomdomb – liget – megújulása.

 

A fertőszéplaki Széchényi kastély homlokzat felújítása és belső udvarának renoválása valósul meg a projekt keretében. A térség egyik kiemelkedő értékekkel bíró műemléképülete a történetéhez méltó külsőt kap, amely a jövőben otthon adhat különféle helyi és térségi kulturális és turisztikai rendezvényeknek. A belső udvar felújított kerítése például időszaki kiállításoknak ad majd helyet.  

A terület képét meghatározó fertőszéplaki templomdombon – ligetben - pedig egy pihenőpark várja majd az ide érkezőket, amelynek teljes rekonstrukciója valósul meg. Sétányokat, pihenő helyet, automata öntözőrendszert, ivókutat és több ezer növényt telepítenek a projekt részeként. 

Széchényi kastély

A Széchényi család 1682-ben költözött az épületbe. Itt született 1754. április 29-én a család ötödik gyermekeként a Nemzeti Múzeum megalapítója, Széchényi Ferenc, Széchenyi István apja. A széchényiek csaknem egy évszázadon át (1682-1771) lakták a széplaki kastélyt, mígnem 1771-ben a család átköltözött a nagycenki kastélyba. A széplaki kastély a feljegyzések szerint olyan rossz állapotban volt, hogy a megmaradt épület szárnyakat magtárnak alakították át. A kastély ezen részei láthatóak ma is. A fejlesztés célja, hogy az épület eredeti, kastély jellegét régi fényébe állítsák vissza.

Szakrális központ – Mindenszentek Templom és a Szent Szív és Szent Sír Kálvária

A Mindenszentekről elnevezett templom alapkövét 1728-ban Széchenyi György tette le. A templomdomb elrendezése szakrális jelentőséggel bírt. A Kálvária 1737-ben készült el. A fallal körülvett dombra az angyalok őrizte ajtón, 21 lépcsőn jutunk fel. A lépcsők Krisztus ráccsal védett sírjához vezetnek. Felette Máriát és Krisztus alakját síró angyalok veszik körül. Mögöttük feszület látható.

A „Integrált termék- és szolgáltatás fejlesztés a Sopron-Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térségben” című, GINOP-7.1.9-17-2018-00021 azonosító számú projekt keretében megvalósuló beruházás várhatóan 2020 -ban készül el.

Bővebb információ található a https://sopronfertonzrt.hu/projektek/ oldalon.

 

 

További információ:

Holzmann Éva sajtóreferens +36309043766