Befejeződött a fertőszéplaki Széchényi – kastély külső homlokzatának felújítása. AzIntegrált termék- és szolgáltatás fejlesztés a Sopron-Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térségben” elnevezésű projekt részeként a Fertő – táj egyik emblematikus épülete nyerte vissza régi fényét, ezzel a település impozáns rendezvényhelyszíneként funkcionálhat majd az épület belső udvara. Az összesen hat Fertő – parti helyszínt érintő projekt részeként a fertőszéplaki Széchényi - kastély bruttó 77,4 millió forintból újult meg.

 

 

A projekt keretében megújult a kastély homlokzata, valamint restaurálták az ablakok és ajtók kőkereteit és a homlokzaton talált falfestés részleteket. Az egykori homlokzat fal maradványából fennmaradt, ma kerítésként funkcionáló falszakasz balesetveszélyes állapotban volt, ezért a munkálatok során ezt is megerősítették, így a kastély belső udvarát határoló kőkerítés a jövőben ideiglenes kiállítótérként is hasznosítható.  

A fertőszéplaki Széchényi - kastélyban született Széchényi Ferenc, a Magyar Nemzeti Múzeum alapítója,  Széchenyi István édesapja 1754-ben. A Széchényi grófi család a 17. század második felében költözött be a kastélyba és egy évszázadon át lakott itt. Valamikori birtokuk központja is – akkori nevén - Széplak volt.

1771-ben azonban a Széchényi-családnak el kellett hagyni otthonát, ekkor költöztek át a nagycenki kastélyba. A fertőszéplaki Széchényi – kastély az Esterházyak birtokába került, akik a megmaradt szárnyakat magtárnak alakították át. 

 

A fejlesztést lebonyolító Sopron – Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. a munkák elvégzése után a felújított épületet átadta Fertőszéplak Önkormányzatának, amely a jövőbeni fenntartást és üzemeltetést vállalta.

Az „Integrált termék- és szolgáltatás fejlesztés a Sopron-Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térségben”című, GINOP-7.1.9-17-2018-00021 azonosítószámú projekt keretében összesen hat helyszínen valósulnak meg fejlesztések, összesen mintegy 350 millió forint értékben.

A projekt a Sopron – Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. konzorciumvezetésével, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal együttműködve valósul meg.