A Fertő-táj világörökségi térség hat helyszíne újult meg a Széchenyi 2020 program keretében, 350 millió forint értékű Európai Uniós támogatásból. A Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt., a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-vel és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal együttműködve valósította meg a fejlesztéseket.

A fertőszéplaki Széchényi-kastély homlokzatfelújítása, és a mellette található Templomdomb megújítása, a fertőbozi Julien-völgy rendezvényhelyszín fejlesztése, a nagycenki Remetekápolna újjáépítése és a sarródi családi pihenőpark továbbfejlesztése után a projekt utolsó elemeként a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház turisztikai fejlesztése és interaktív élményelemekkel történő továbbfejlesztése is megvalósuslt. A külső tanösvény kert- és erdőrendezési munkálatai is lezajlottak. A jelenlegi tanösvény és a kiállítási installáció tartalmi és interaktív fejlesztésén túl új élményelemekkel is bővült az attrakció turisztikai kínálata. A modern, többnyelvű eszközcsomag segítségével a látogatók élményszerűen járhatják be a kőfejtőt.

A fejlesztés részeként elkészült továbbá egy interaktív film is, amelyben a látogató maga alakíthatja az események sorozatát, egyben a szereplőkkel együtt barangolhatja be Sopron és környékének látnivalóit.

A Barlangszínházban egy új kamaratermet is kialakítottak a fejlesztésnek köszönhetően, melyet a térség neves zeneszerzőjéről és karmesteréről, Dohnányi Ernőről neveztek el. Az itt elhelyezett interaktív állomáson a látogatók is belehallgathatnak hét neves, a térséghez köthető zeneszerző műveibe.

A Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége "Grand Opening" akciójához kapcsolódva, 2021. június 4-én a Barlangszínház új termében a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. megrendezte első programját. A Nemzeti Összetartozás Napján a mai Magyarország határain kívül született zeneszerzők (Dohnányi, Bartók és Liszt Ferenc) művei csendültek fel.

Az „Integrált termék- és szolgáltatás fejlesztés a Sopron-Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térségben” című projekt célja az volt, hogy a Fertő-táj turisztikai attrakcióit bekapcsolja a térség idegenforgalmi vérkeringésébe. A megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően a térségbe látogatók figyelme a világörökségi helyszín kistelepüléseinek értékeire is ráirányulhat.

A projekt további elemei:

A fertőszéplaki Széchényi-kastély homlokzatfelújítása és belső udvarának renoválása is fontos eleme a projektnek, mint a térség egyik kiemelkedő értékekkel bíró műemléképülete. A terület képét meghatározó fertőszéplaki Templomdombon egy pihenőpark is várja az ide érkezőket.

A fertőbozi Julien-völgy rendezvényhelyszín és pihenőpark fejlesztése keretében megtörtént a szabadtéri nézőtér modernizálása. Az új, vizesblokkal is ellátott helyszín családbarát módon, a közösségi igényeket kiszolgálva adhat teret kulturális és zenei rendezvényeknek.

A nagycenki Remetekápolna a Széchenyi-örökség minél teljesebb bemutatása érdekében az egykori Remetekápolna helyétől nem messze, a jobb látogathatóság érdekében a szoborpark mellett épült újjá.

A sarródi családi pihenőpark fejlesztése a Fertő-Hanság Nemzeti Parkot felfedező turistáknak kínál lehetőséget a pihenésre és az aktív kikapcsolódásra.