A Fertő Part fejlesztése

A Fertő tó partján lévő Sopron-Fertő Vízitelep környezetének fejlesztése több tíz milliárd forintból, az ország legnagyobb vidéki turisztikai fejlesztéseként, 100%-os kormányzati támogatással valósul meg. A beruházás célja, hogy a korábbi Vízitelep területének kibővítésével magas színvonalú, közösségi célú turisztikai vonzerőt jelentsen a helyi, a hazai és a külföldi látogatók számára egyaránt.

A Fertő tó kincsei és a környezetében rejlő kikapcsolódási lehetőségek a korábbi átfogó fejlesztések hiánya miatt a látogatók előtt mindez idáig rejtve maradtak. A Fertő tó magyarországi partszakasza a fejlesztéseknek köszönhetően a természeti értékek megóvásával újul meg.

A beruházás célja, hogy a Fertő tavi turisztikai központ gazdag funkciós - és családi jellegű programkínálatával egész évben lehetőséget nyújtson a szabadidő aktív eltöltésére, egyben vonzó és versenyképes alternatívát kínáljon a tó osztrák oldalának üdülőhelyei mellett.

A fejlesztés részeként közösségi terek jönnek létre, emellett új utak, kikötők, horgászhelyek épülnek majd. A korábbi Fertőrákosról bevezető keskeny és balesetveszélyes bekötőút biztonságossá válik a kerékpárosok és a gyalogosok számára is, hiszen a fejlesztés részeként elkülönített kerékpáros és gyalogos út is létesül.

A fejlesztés fontos eleme a teljesen megújuló strand. A mederkotrásnak köszönhetően a vendégek tisztább vízben hűsölhetnek, míg a gyerekeknek a vízi játszótér nyújt majd élményt a legmelegebb nyári napokon is.

A vitorlások számára új, korszerű kikötők állnak majd rendelkezésre. A vitorlás sport további népszerűsítése és az utánpótlás bázis kiszélesítése érdekében egy olyan vízi sport központ is létrejön, amely magába foglal egy utánpótlás nevelő centrumot, hogy a komoly hagyományokkal rendelkező vitorlás sport még több helyi gyerek számára lehessen elérhető.

A beruházás részeként létrejövő közösségi sportközpont az aktív kikapcsolódást kedvelőknek kínál majd lehetőséget.

 Megújul a sétahajó kikötő is. Várhatóan az eddiginél nagyobb hajóforgalom magasabb színvonalon szolgálja majd ki a pihenni vágyók igényeit.

Egy eddig használaton kívüli erodált területrészen, a korábbi mederkotrásokból létrejött szárazulaton lüktet majd a terület zöld szíve. A Fertő tó fejlesztésének egyik leglátványosabb eleme az Ökocentrum lesz. A mintegy 12 hektáron elterülő összefüggő zöld területen és a látogatóközpontban megelevenedik a térség természeti értékeinek egész sora. Vízisétányon és lagúnarendszeren keresztül fedezhetjük fel a nádas, a víz és a szikes puszták élővilágát. A család – és gyermekbarát beruházások részeként játszóterek teszik felejthetetlen élménnyé a kirándulást.

A fejlesztés részeként különböző minőségű szálláshelyek állnak majd az ide érkező vendégek rendelkezésére, hogy akár több napot is eltölthessenek a Fertő tó partján.

A fejlesztési területet a 60’-as években, mesterségesen, iszapfeltöltéssel azzal a céllal hozták létre, hogy ott idegenforgalmi központot létesítsenek. A mára elavult, korszerűtlen állapotok megújítása mellett számos közösségi, családbarát funkció is megvalósul a fejlesztés révén. A Fertő Part fejlesztése valamennyi érintett szakhatóság engedélyével és hozzájárulásával, jogerős engedélyek birtokában valósul meg a környezetvédelmi, természetvédelmi, világörökségvédelmi, valamint vízügyi engedélyeztetési eljárások sikeresen lezárása után.

A Fertő tó hazai partszakaszának fejlesztése azzal a céllal valósul meg, hogy a mindig is idegenforgalmi célokat szolgáló terület valódi közösségi térré váljon. A fejlesztés minden eleme azt szolgálja, hogy a természet adta értékek megőrzése mellett élettel töltsük meg a Fertő Partot. 


Az elidegeníthetetlen állami tulajdonú terület olyan közös kincsünk, amely nem kerülhet magánkézbe. Éppen ezért a parton közösségi és családbarát szolgáltatások egész sora várja majd a kikapcsolódni vágyókat, hiszen a Fertő Part mindannyiunké. Célunk pedig az, hogy a Fertő part valóban az élmények otthona legyen