A bor - és gasztroturizmus fejlesztése a Sopron - Fertő turisztikai térségben.
Tovább erősödhet a Sopron – Fertő turisztikai térség idegenforgalmi vonzereje. A Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. új, - azonban szándéka és célcsoportjai vonatkozásában a korábbival szinte teljesen azonos - pályázatot írt ki. A „Sopron Bor-Gasztro 2021” pályázat a kékfrankos fővárosaként is ismert Sopron és vidéke borfogyasztási kultúráját, kulináris művészetét, a helyi kitűnő élelmiszerek szélesebb körben történő megismertetését tűzte ki célul, a turizmus és vendéglátás célzott fejlesztésén keresztül. A pályázók támogatását a költségvetési törvény és kormányrendelet garantálja, melynek részletes szabályai alapján összességében csaknem nyolcszázmillió forint támogatásban részesülhetnek a pályázó helyi vállalkozások.
A Sopron-Fertő turisztikai térség fejlesztése komplex módon valósul meg úgy, hogy a különböző elemek egymással összefüggő rendszerben kapnak helyet. Ennek részeként - a turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatásfejlesztése révén – hazai forrásból kaphatnak támogatást a bor- és gasztroturizmus területén tevékenykedő helyi vállalkozások, elősegítve ezzel is a térség idegenforgalmának fellendülését. A kormányzati támogatások célja, hogy az idegenforgalom egyik legfontosabb szereplői, a vendéglátó helyek, éttermek és a Sopronhoz szervesen hozzá tartozó borászatok a lehető legmagasabb színvonalon tudják kiszolgálni az egyre növekvő igényeket. A bor, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó gasztroturizmus a térség idegenforgalmi kínálatának fontos eleme. A vendéglátás és bor vonatkozásban az eddigieknél is nagyobb fejlődési lehetőség van Sopronban – ezért határozott a kormány az ide érkező források kibővítéséről. A térség bor- és a gasztroturizmusát élénkítő fejlesztések elengedhetetlenek ahhoz, hogy az egész desztináció komplex módon lépjen előre.