Integrált termék- és szolgáltatás fejlesztés a világörökségi helyszíneken

Integrált termék- és szolgáltatás fejlesztés a Sopron-Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térségben - GINOP-7.1.9-17-2018-00021

A projekt célja, hogy a Fertő-táj turisztikai attrakcióit bekapcsolja a térség idegenforgalmi vérkeringésébe. A fejlesztésnek köszönhetően a térségbe látogatók figyelme a világörökségi helyszín kistelepüléseinek értékeire is rá fog irányulni. Ezeket a mindez idáig rejtett kincseket a jelenleginél magasabb színvonalú eszközökkel ismerhetik meg a látogatók. A térség legnagyobb vonzerejét jelentő kastélyok mellett a kistelepülések attrakcióit is láthatóvá és
elérhetővé teszi a fejlesztés. A Fertő-táj, mint kulturális örökséghelyszín egyedi vonzerejét
kihasználva, turisztikai funkcióval kibővítve önálló attrakcióvá válik.

A projekt elemei:
A Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház interaktív élményelemeinek továbbfejlesztése kezdődik a projekt részeként. A jelenlegi kiállítási installáció és tartalom fejlesztésén túl új információs pontok kiépítése valósul majd meg.
Modern, többnyelvű eszközcsomag segítségével a látogatók saját tempójukban haladva többféle tárlatvezetés közül választhatva járhatják majd végig a kőfejtő minden zugát.

A fertőbozi Julianus-völgy rendezvény helyszín és pihenőpark fejlesztése is része a projektnek. Ennek keretében megtörténik a szabadtéri nézőtér modernizálása. Az új vizesblokkal is ellátott helyszín családbarát módon, a közösségi igényeket kiszolgálva ad majd teret kulturális és zenei rendezvényeknek.

A Fertőszéplaki Széchenyi-kastély homlokzat-felújítása és belső udvarának felújítása is fontos eleme a projektnek, mint a térség egyik kiemelkedő értékekkel bíró műemléképülete.
A terület képét meghatározó Fertőszéplaki templomdombon egy pihenőpark várja majd az ide érkezőket.

A Nagycenki Remetekápolna újjáépítése is megvalósul a projekt során. Az 1754-ben Széchenyi Antal gróf és felesége Barkóczy Zsuzsanna által ültetett hársfasor végében állt egykor egy remetelak és mellette a remetekápolna. A mindenkori cenki remete feladata volt a kápolna őrzése, gondozása, a déli harangozás és az, hogy a kápolna esti imáján részt vegyen. A Széchenyi – örökség minél teljesebb bemutatása érdekében a projekt részeként az egykori Remetekápolna helyétől nem messze, a szoborpark mellett építik újjá a kápolnát.

Sarródi családi pihenőpark fejlesztése a Fertő – Hanság Nemzeti Parkot felfedező turistáknak kínál majd lehetőséget a pihenésre és az aktív kikapcsolódásra. A projekt része egy pihenősziget és a játszótér bővítése.

Közlemény