Integrált termék- és szolgáltatás fejlesztés a világörökségi helyszíneken

Integrált termék- és szolgáltatás fejlesztés a Sopron-Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térségben - GINOP-7.1.9-17-2018-00021

A projekt célja, hogy a Fertő-táj turisztikai attrakcióit bekapcsolja a térség idegenforgalmi vérkeringésébe. A fejlesztésnek köszönhetően a térségbe látogatók figyelme a világörökségi helyszín kistelepüléseinek értékeire is rá fog irányulni. Ezeket a mindez idáig rejtett kincseket a jelenleginél magasabb színvonalú eszközökkel ismerhetik meg a látogatók. A térség legnagyobb vonzerejét jelentő kastélyok mellett a kistelepülések attrakcióit is láthatóvá és
elérhetővé teszi a fejlesztés. A Fertő-táj, mint kulturális örökséghelyszín egyedi vonzerejét
kihasználva, turisztikai funkcióval kibővítve önálló attrakcióvá válik.

A projekt elemei:


A Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház interaktív élményelemeinek továbbfejlesztése kezdődik a projekt részeként. A jelenlegi kiállítási installáció és tartalom fejlesztésén túl új információs pontok kiépítése valósul majd meg.
Modern, többnyelvű eszközcsomag segítségével a látogatók saját tempójukban haladva többféle tárlatvezetés közül választhatva járhatják majd végig a kőfejtő minden zugát.

A fertőbozi Julia-völgy rendezvény helyszín és pihenőpark fejlesztése is része a projektnek. Ennek keretében megtörténik a szabadtéri nézőtér modernizálása. Az új vizesblokkal is ellátott helyszín családbarát módon, a közösségi igényeket kiszolgálva ad majd teret kulturális és zenei rendezvényeknek.

A Bozi dombsor egyik legszebb helyszíne a Júlia-völgy, német nevén Julien-thal. A völgy névadójának kilétére máig nem találtak hiteles utalást, azonban Slachta Etelka soproni úrileány naplójának 1839. évi bejegyzésében már ezen a néven szerepel a terület. A Julia-völgy a bozi lakosság számára  különböző ünnepségek, sportesemények és összejövetelek színhelye volt már a 19. század első felétől kezdődően, egészen napjainkig. 2005 óta itt rendezik a hagyományos Bodzavirág Fesztivált, de más rendezvények alkalmával is itt gyűlik össze a falu apraja – nagyja. A 2014-ben épült impozáns szabadtéri színpadon kulturális előadásokat és koncerteket rendeznek.  2020-ban pedig kerékpáros pihenővel és más szolgáltatásokkal bővült a Julia – völgy. 


A fertőszéplaki Széchényi - kastély a Fertő – táj egyik emblematikus épülete, amely a projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét, ezzel a település impozáns rendezvényhelyszíneként funkcionálhat majd az épület belső udvara. A projekt keretében megújult a kastély homlokzata, valamint restaurálták az ablakok és ajtók kőkereteit és a homlokzaton talált falfestés részleteket. Az egykori homlokzat fal maradványából fennmaradt, ma kerítésként funkcionáló falszakasz balesetveszélyes állapotban volt, ezért a munkálatok során ezt is megerősítették, így a kastély belső udvarát határoló kőkerítés a jövőben ideiglenes kiállítótérként is hasznosítható.

A fertőszéplaki Széchényi - kastélyban született Széchényi Ferenc, a Magyar Nemzeti Múzeum alapítója,  Széchenyi István édesapja 1754-ben. A Széchényi grófi család a 17. század második felében költözött be a kastélyba és egy évszázadon át lakott itt. Valamikori birtokuk központja is – akkori nevén - Széplak volt.

A Nagycenki Remetekápolna újjáépítése is megvalósul a projekt során. Az 1754-ben Széchenyi Antal gróf és felesége Barkóczy Zsuzsanna által ültetett hársfasor végében állt egykor egy remetelak és mellette a remetekápolna. A mindenkori cenki remete feladata volt a kápolna őrzése, gondozása, a déli harangozás és az, hogy a kápolna esti imáján részt vegyen. A Széchenyi – örökség minél teljesebb bemutatása érdekében a projekt részeként az egykori Remetekápolna helyétől nem messze, a szoborpark mellett építették újjá a kápolnát.

Sarródi családi pihenőpark fejlesztése a Fertő – Hanság Nemzeti Parkot felfedező turistáknak kínál majd lehetőséget a pihenésre és az aktív kikapcsolódásra. A projekt része egy pihenősziget és a játszótér bővítése.

Közlemény