Aktív turisztikai fejlesztések a Sopron-Fertő turisztikai térségben

Konzorciumvezető neve: Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt

Konzorciumi tagok neve: Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt., Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft.

Projekt címe és azonosítószáma: „Aktív turisztikai fejlesztések a Sopron-Fertő Turisztikai Térségben” GINOP-7.1.9-17-2020-00042

A szerződött támogatás összege: 529 561 430 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 100 %

A projekt tervezett befejezési dátuma:  2022.05.31.

A projekt rövid összefoglalója:

A projekt átfogó célja a Sopron-Fertő turisztikai térség területén az aktív turizmus élénkítése. Ezt az aktív turisták igényeit kiszolgáló infrastruktúra- és kínálatfejlesztés megvalósításával kívánjuk elérni. A Sopron-Fertő turisztikai térségben egy olyan versenyképes vonzerővel bíró aktívturisztikai desztináció kialakítása a cél, amely az aktív turizmus valamennyi ágát lefedő, célcsoport-specifikus kínálattal, vendégbarát kiszolgáló infrastruktúrával és szolgáltatásokkal rendelkezik.

A beruházás részeként az alábbi projekt elemek valósulnak meg:

Kerékpárforgalmi létesítmények kialakítása a Sopron és Harka közötti szakaszon. Ennek köszönhetően a szomszéd település szép természeti környezetben vált elérhetővé: a Sopron kemping területén a meglévő szilárd burkolatú út burkolatjavítása; és az erdei szakasz vegyes használatú útján mechanikailag stabilizált kavics illetve mészkő burkolat felújítása, valamint a mezőn átvezetett kijárt nyomvonalon kerékpárút kialakítása mechanikailag stabilizált mészkő zúzalék útburkolat kialakítása.

A soproni Nemeskúti úton a Sopront a Fertő parttal összekötő út meglévő aszfalt burkolatának felújítását követően kerékpáros nyom kialakításával biztonságosan elérhetővé vált a Fertő.

A projektnek elemei között szerepel a turisztikai térségbe újonnan bekerülő Simaság belterületén a térségben már megszokott arculattal bíró kerékpáros pihenőhely alakult ki.

Vízi madárles kialakítása a Fertő tóban a nádast felfedező turisták számára nyújt biztonságos kikötési lehetőséget, valamint lehetőséget ad a madarak megfigyelésére.

A soproni Szárhalmi-erdőben található Kecske-hegyi kilátó bontása és a helyén új kilátó létesítése újabb kirándulási célpont lehet a már meglévők mellett.

A soproni Lőverekben kialakított Alpin Park továbbfejlesztése is megtörténik a projekt során, amely három új játszótéri elemmel bővül, ezzel további aktív kikapcsolódási helyszínt biztosít a családok számára.

A Ciklámen Tanösvény tábláinak cseréje és digitalizációja (a Digitális Vándor alkalmazás keretében) révén újabb bakancsos turista célpont jött létre, mely számos élménydús fejlesztési elemet is tartalmaz.